Agri

135 PAS-melders in legalisatietraject

Provincie kreeg 160 aanvragen voor legalisatietraject

135 PAS-melders in legalisatietraject

135 bedrijven in de provincie Utrecht voldoen aan de voorwaarden om mee te doen aan het legalisatietraject PAS-melders om een natuurvergunning te krijgen. De provincie heeft 160 aanvragen voor het legalisatietraject gekregen en in behandeling genomen. 

Natuurvergunning

16 van deze bedrijven hebben geen natuurvergunning nodig of zijn al in het bezit van een vergunning die voldoet. Negen bedrijven hebben een (aangepaste) natuurvergunning nodig, maar zij voldoen niet aan de voorwaarden om toegelaten te worden tot het legalisatietraject. Bijvoorbeeld omdat ze zich tussen 2015 en 2019 niet hebben gemeld bij het Programma Aanpak Stikstof (PAS) of omdat ook onder het PAS al een vergunning aangevraagd had moeten worden.

Provincie eist maatwerk

Gedeputeerde Mirjam Sterk (Transitie Landelijk Gebied): “Wij hebben als provincie, volgens het legalisatie programma van het Rijk, vastgesteld of de PAS-melders voor een regeling in aanmerking komen. Het is nu aan het Rijk om ervoor te zorgen dat de PAS-melders gelegaliseerd worden. We hopen dat de minister snel komt met een regeling voor deze PAS-melders zodat zij eindelijk uit de jarenlange onzekerheid worden gehaald en hun blik weer op de toekomst kunnen richten.” Ondertussen blijft de provincie met de agrariërs in gesprek: “We bekijken met de 135 bedrijven wat de mogelijkheden zijn om hen zo snel mogelijk aan een natuurvergunning te helpen. Dat blijft maatwerk. We kunnen helaas niet garanderen dat er straks voldoende stikstofruimte is om deze 135 bedrijven ook daadwerkelijk te legaliseren. Daarom roep ik het Rijk nogmaals op om snel met een oplossing te komen om deze ondernemers te verlossen van de verlammende onzekerheid.”

Geen snelle oplossing voor PAS-melders

De provincie heeft op verzoek van het Rijk beoordeeld welke bedrijven in aanmerking komen voor legalisatie. Negen bedrijven komen niet in aanmerking voor het legalisatieproces. Het gaat om 8 agrarische bedrijven en één ander bedrijf. Mirjam Sterk: “Een paar van deze bedrijven hebben tussen 2015 en 2019 geen PAS-melding gedaan maar hebben – vanwege hun huidige bedrijfsactiviteiten – wel een natuurvergunning nodig. Dit nieuws zal heel moeilijk zijn voor deze ondernemers. Wij gaan daarom op korte termijn met hen in gesprek om hun individuele situatie te bespreken en te zoeken naar oplossingen.”

Op zoek naar passende oplossingen

De 135 bedrijven die zijn toegelaten tot het legalisatietraject hebben een aantal mogelijkheden om een natuurvergunning te krijgen. Geen van die mogelijkheden is eenvoudig of snel te bereiken. De provincie gaat samen met de agrariërs bekijken welke oplossing voor hun bedrijf het beste past. Dat kunnen technische maatregelen zijn of het houden van minder dieren. Maar ook bedrijfsbeëindiging, bedrijfsverplaatsing of wachten op stikstofruimte zijn mogelijkheden.

Stikstofbank

De provincie Utrecht heeft een stikstofbank opgericht om PAS-melders te helpen aan ‘stikstofruimte’. Daar zit echter op dit moment nog niet veel ‘stikstof’ in. Via de ‘stoppersregelingen’ LBV en LBV+ van het Rijk kan er in de toekomst meer stikstofruimte beschikbaar komen om bedrijfsactiviteiten van de PAS-melders voort te zetten. Zestien bedrijven die zich wel gemeld hebben voor het legalisatietraject, hoeven daar niet mee verder. Ze hebben bijvoorbeeld al een vergunning die past bij de bedrijfsactiviteiten.

Wat zijn PAS-melders?

Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) was een programma van de Nederlandse overheid om de stikstofuitstoot te verminderen en de natuur te beschermen. De 135 bedrijven zijn de zogenaamde PAS-melders. Dat zijn bedrijven, veelal agrariërs, die tussen 2015 en 2019 bij de provincie hebben gemeld dat ze stikstof uitstoten maar niet zóveel dat ze een natuurvergunning nodig hadden. De Raad van State oordeelde echter in 2019 dat deze bedrijven wél een vergunning nodig hadden en dat dat alsnog moet gebeuren. Omdat de natuurgebieden in Nederland geen extra stikstofneerslag aankunnen, is het niet mogelijk om deze bedrijven snel een vergunning te geven. Daarvoor moet eerst de stikstofuitstoot in Nederland naar beneden.

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijBusinessNieuws