Cyberbeveiliging

Kleine bedrijven in Nederland zijn vaakst doelwit van ransomware

Zzp’ers en mkb's hebben nood aan solide beveiligingstechnologie en trainingen

Kleine bedrijven in Nederland zijn vaakst doelwit van ransomware

“Juist kleine bedrijven moeten focussen op training om ransomware-aanval te voorkomen”, zegt Jelle Wieringa, Security Awareness Advocate, Knowbe4. Uit de Cybersecuritymonitor 2022 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat kleine bedrijven in Nederland het vaakst het doelwit van ransomware zijn. Ook betalen zij het vaakst losgeld. Dit duidt erop dat de beveiliging en maatregelen die zzp’ers en midden- en kleinbedrijven hebben getroffen zwak zijn. Waarschijnlijk ontbreken technische middelen of knowhow voor een herstel na een ransomware-aanval, waardoor het niet vreemd is dat de meeste van deze bedrijven losgeld betalen. Voorkomen is beter dan genezen: de kans dat een ransomware-aanval slaagt is een stuk kleiner als medewerkers zich bewust zijn van de tactieken die cybercriminelen gebruiken.

Solide basisbeveiliging

Natuurlijk hebben grote ondernemingen meer financiële slagkracht om zich te wapenen tegen ransomware of om hier goed van te herstellen. Het is voor kleine bedrijven niet weggelegd om flinke investeringen te doen. Des te belangrijker is het om een goede basishygiëne te hebben als het gaat om security.

Ransomware voorkomen

Ransomware kan via vele manieren een organisatie binnendringen. Uiteraard maken cybercriminelen gebruik van technische kwetsbaarheden, maar negen van de tien keer kiezen ze voor de makkelijkste route: social engineering. Ze verleiden mensen om op een phishing-linkje te klikken, informatie met hen te delen of zelfs een financiële transactie te doen. Kleine bedrijven moeten daarom niet alleen vertrouwen op beveiligingstechnologie, maar er ook voor zorgen dat hun medewerkers zich bewust zijn van de tactieken die cybercriminelen gebruiken. Als ze deze tactieken leren herkennen, zullen ze veilig gedrag gaan vertonen. Dit is misschien wel de belangrijkste maatregel om de kans te verkleinen dat een ransomware-aanval slaagt en cybercriminelen losgeld kunnen opeisen.

Vorig bericht Innovatie van DJ Monitor verbetert uitbetaling muziekmakers
Volgend artikel De kracht van gepersonaliseerd promotiemateriaal voor regionale bedrijven in Noord-Holland

Nu op WijNoordHolland