HR

Hoe werkgevers kunnen bijdragen aan een gezonde levensstijl voor hun werknemers

Nederlandse werknemers willen graag meer sporten

Hoe werkgevers kunnen bijdragen aan een gezonde levensstijl voor hun werknemers

Foto: Nationale Nederlanden

We zien dat enerzijds werknemers meer oog hebben voor hun gezondheid en anderzijds zijn werkgevers zich, door de coronapandemie, meer bewust geworden van het belang van het welzijn van hun personeel. Deze HR-trend resulteerde in de recente uitspraak in de Telegraaf  ‘yogalesje vervangt vrijmibo en sporten steeds vaker arbeidsvoorwaarde’. Maar hoe kan je hier als werkgever het beste in navigeren?

Welzijn staat voorop

Nederlandse werknemers willen graag meer sporten, maar hebben vaak geen tijd naast hun werk. Gelukkig bieden steeds meer werkgevers sportfaciliteiten aan op het werk of daarbuiten, om zo bij te dragen aan het welzijn van hun medewerkers. Uit een recent onderzoek van DPG Grow blijkt dat 72% van de werknemers hier behoefte aan heeft. Het inhuren van trainers voor hardloop- of kickbokslesjes is daarom niet langer uniek.

Naast fysieke gezondheid draagt sporten ook bij aan mentale gezondheid en productiviteit op het werk. En er is meer: sporten op het werk zorgt voor verbinding tussen collega’s en betere prestaties op de werkvloer. Maar liefst 61% van de werknemers voelt zich beter na het sporten en 48% denkt dat sporten hun werkprestaties verbetert. Een win-win situatie dus!

Inclusief welzijn

Om ervoor te zorgen dat alle medewerkers kunnen profiteren van sportfaciliteiten, moeten werkgevers rekening houden met de gezondheidsproblemen van sommige medewerkers en activiteiten aanbieden die geschikt zijn voor alle leeftijden en niveaus. Luister daarom naar de behoeften en interesses van jouw medewerkers en vraag welke sporten populair zijn en welke faciliteiten zij graag zouden willen hebben. En als er geen ruimte is voor een gezamenlijk sportlesje, bied dan incentives aan zoals kortingen op sportschoolabonnementen of gratis deelname aan sportevenementen.

Met de sportzomer voor de deur is het de perfecte kans om de sportieve modus door te trekken in het team. Organiseer bijvoorbeeld een sportkijkavond, fietschallenges of een EK-poule voor sociale interactie, teambuilding en het stimuleren van interesse in sport. Kortom, sporten op het werk is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor de sfeer en prestaties op de werkvloer!

Bijdrage van Carolien Wesseling, HR Director Manutan Benelux & Germany

 

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijBusinessNieuws