Retail

Online winkelen populair, maar nauwelijks winst voor bedrijven

Door commissiekosten aan platformen kunnen winstmarges voor retailers afnemen

Online winkelen populair, maar nauwelijks winst voor bedrijven

Door de groei van online winkelen bieden steeds meer retailers hun producten aan via online platformen. Retailers kunnen op deze manier een brede doelgroep aantrekken en hun omzet verhogen. Toch stopt kledingconcern C&A met de verkoop van hun kleding via platformen als Wehkamp, Zalando en Amazon. De verkoop via deze online platformen levert te weinig op. Gezien de toenemende populariteit van online platformen roept het de vraag op of het een verstandige keuze is om met deze verkoop te stoppen.

Voor- en nadelen online platformen

De verkoop via online platformen heeft verschillende voordelen voor retailers. Allereerst kunnen retailbedrijven via een platform doorgaans een grotere groep potentiële klanten bereiken en zo een bredere klantenkring opbouwen. Verder krijgen retailers via de verkoop van platformen inzicht in het koopgedrag van consumenten. Met deze informatie kunnen bedrijven hun strategieën optimaliseren en beter inspelen op de klantvraag. Maar er zit ook een groot nadeel aan de verkoop via online platformen. Retailers betalen namelijk commissiekosten aan platformen. Deze kosten variëren van een bepaald percentage van de totale verkoop of een vast bedrag. Door de commissiekosten kunnen de winstmarges voor retailers afnemen.

C&A stopt met verkoop via platformen

De beslissing van C&A om te stoppen met de verkoop via platformen is om die reden begrijpelijk. Het blijkt voor de Nederlandse winkelketen lastig om winst te maken op de verkochte kleding vanwege de lage marges en hoge kosten. De constatering dat de online platformen concurreren met de eigen C&A webshop draagt logischerwijs bij aan de beslissing om te stoppen. Retailbedrijven doen er goed aan de afweging te maken of de verkoop via online platformen rendabel is. Wanneer retailers ervoor kiezen hun producten via een platform te verkopen ligt concurrentie met de eigen verkoopkanalen op de loer. De kans hierop kan verkleind worden door via het platform een andere doelgroep en/of consumenten in het buitenland aan te spreken.

Nu op WijBusinessNieuws